Vandringskläder, vandringsbyxor och vandringsjacka

Vandringskläder, vandringsbyxor och vandringsjacka

Beroende på vart du ska vandra behöver du ha med dig olika sorters vandringskläder. Ska du vandra i kargare områden eller bestiga berg kan vädret snabbt växla snabbt mellan varmt och kallt. För att behålla värmen är rätt vandringskläder otroligt viktigt. En vandringsjacka och vandringsbyxor som tål vind och regn kan mycket väl vara det som avgör huruvida vandringen blir en dröm eller mardröm.

Att tänka på vid val av vandringskläder

Det viktigaste att tänka på när man packar inför en vandring är att ta med sig kläder som går att använda tillsammans. Bästa metoden för att hålla värmen är lager-på-lager-principen, att använda flera tunna plagg utanpå varandra. Kläderna bör helst vara i syntet eller ull och bomull bör i sin tur undvikas eftersom det kyler ner och torkar långsamt.

Välj rätt vandringsbyxor

De allra flesta friluftsbutiker har ett stort utbud av byxor speciellt framtagna för att fungera utmärkt vid vandring. Vilka som passar bäst för dig beror främst på i vilket klimat och under vilka förutsättningar du ska vandra. Det är viktigt med vandringsbyxor är att köpa ett par som sitter bra, som är bekväma och som är både vind- och vattentäta. Ska du vandra på vintern behöver du varmare byxor och ska du vandra på sommaren är det viktigt att de har bra ventilationsmöjligheter.

Välj rätt vandringsjacka

Vandringsjackan är skalet som ska skydda dig från väder och vind ute på din vandring. Det kan därför vara värt att lägga lite extra pengar på jackan för att verkligen få en som är ordentligt vind- och vattentät. Ett vanligt regnställ kan fungera för kortare turer. Vid längre vandringar och i kargare områden är en vandringsjacka i Gore Tex att rekommendera. Med en ordentlig jacka kan du vandra även i det värsta ruskvädret och ändå hålla dig torr och varm. En skaljacka med Gore Tex har även goda ventilationsmöjligheter och transporterar ut svett och överskottsvärme bra.