FRILUFTSKLÄDER, FRITIDSKLÄDER OCH FRILUFTSBYXOR

FRILUFTSKLÄDER, FRITIDSKLÄDER OCH FRILUFTSBYXOR

Grundregeln för lyckad vandring är en kombination av rätt utrustning och kläder. Vad gäller kläderna så bör de alltid användas utifrån lager-på-lager-principen. Det är funktionellt året om men blir extra viktigt i kallare väderlekar under vinterhalvåret samt vid vandring i de nordligare bredgraderna. Man brukar säga att man ska ha tre olika lager på sig – underställ, värmande lager och skyddande skal.

Frilufts- och fritidskläder

Det finns ett enormt utbud av friluftskläder, både de som är speciellt framtagna för längre vandringar samt de som även fungerar bra som vanliga fritidskläder. Är du nybörjare inom området är det alltid bäst att besöka en friluftsbutik för att få hjälp med att prova ut och välja de klädesplagg som passar bäst för dig och ditt ändamål.

Tre lager av friluftskläder

Till en början behöver du ett underställ, vilket är det lager som ligger närmast kroppen. Här är det viktigt att antingen använda ett underställ i ull eller syntet, som både håller dig varmt och transporterar bort fukten från kroppen. Underställ i bomull bör undvikas eftersom de blir kalla när de blir fuktiga.

Det andra lagret är ett värmande lager och det lager som går att variera helt utifrån utomhustemperatur. Det kan vara ett tunnare eller tjockare plagg. Är det riktigt kallt kan detta lager även bestå av två klädesplagg, både en tröja och en dunjacka.

Det tredje lagret är det som är värt att lägga lite extra pengar på då man köper sina fritids- och friluftskläder nämligen skaljackan. Det skyddande skalet som ska hålla de andra lagerna, och dig, varm och torr även i ösregn.

Friluftsbyxor och jacka

Vad gäller nedre delen av kroppen och val av friluftsbyxor så gäller samma sak där som det gör vid val av övriga fritidskläder. Underställ närmast kroppen, sedan ett värmande lager och sist skalbyxor. Friluftsbyxor bör även de vara både vind- och vattentäta, speciellt eftersom du med stor sannolikhet kommer att sätta dig ner för att vila under vandringens gång och då behöver något som inte läcker igenom.