Allvädersjacka och softshelljacka

ALLVÄDERSJACKA & SOFTSHELLJACKA

Så väljer du rätt softshell- och allvädersjacka

Det finns ett oerhört stort utbud av vandringsjackor att välja mellan. Därför är det sällan bara att gå och köpa en jacka att ta med på vandringen utan ofta krävs det lite mer planering än så. Först och främst så behöver du tänka på vad du ska använda jackan till. Ska du ut och fjällvandra i områden med risk för snöfall eller bara gå lättare vandringar längre söderut. Beroende på användningsområde behöver du en allvädersjacka, softshelljacka eller en skaljacka och i många fall en kombination av dem.

Det finns de jackor som är längre och de som är kortare. Vissa är lättare och passar bra för längre vandringar medan andra är tjockare och tyngre och framförallt passar för kallare klimat och kortare turer. Den perfekta jackan, softshelljacka eller allväderjacka, håller dig varm och torr så att du kan fokusera på och njuta av vandringen utan att oroa dig över kläderna.

Softshelljacka VS allvädersjacka

En softshelljacka är ett avancerat klädesplagg som hjälper dig att hålla värmen samtidigt som den andas. Softshelljackor brukar även vara både vind- och vattenavstötande. Vid vandringar i kallare områden med stor risk för regn är det dock alltid en bra idé att ha med en skaljacka att ha utanpå. En allväderjacka speciellt tillverkad för att skydda även mot stora mängder regn. I kalla klimat kan du då dra på dig allvädersjackan utanpå softshelljackan för det bästa av två världar.

Vattentäta ytterkläder är ett måste för alla som ger sig ut för att vandra, oavsett under vilka förutsättningar det sker, eftersom vädret kan växla plötsligt. Att bli blöt och nedkyld i mitten av resan kan förstöra hela upplevelsen. Det är därför alltid bättre att vara på den säkra sidan och ha med sig sin allvädersjacka eller softshelljacka trots att de lovat fint väder. Som de flesta av oss redan vet så är det inte ofta väderprognoserna stämmer ändå.